Kentsel Dönüşüm Nedir?


Kentsel dönüşüm bina yenileme işlemidir. Binalar neden yenilenir sorusuna gelecek olursak; doğa olayları ve binaların yaşının geçmesiyle beraber kullanılamaz hale gelebilirler. Kullanılamaz hale gelen bir binanın içerisinde oturmak güvenli değildir.

Oturulduğu takdirde herhangi deprem gibi bir olayla birlikte ev yıkılarak hem can kaybı meydana getirir hem de mal kaybı. Bu gibi durumlar ülkemizde çok fazla yaşanır. Bunun sebebi ise ülkemizin hem deprem bölgesi olarak geçmesi hem de insanların kentsel dönüşüme iyi bir gözle bakmamasıdır. Kentsel dönüşüme iyi bir gözle bakamamak kulaktan duyma laflar yüzündendir. Kentsel dönüşümü tam anlamıyla araştırılıp bilinmediği için bu şekilde düşünülür.

Kentsel Dönüşüm Neden Yapılır?

 

Kentsel dönüşümü araştıran bir birey, kentsel dönüşümün insanların yararına bir karar olduğunu algılar. Çünkü kentsel dönüşüm insanların kötü bir görüntüde ve yapısı eskimiş olan binalardan kurtularak yeni sağlam yapılı binalara kavuşmasını sağlar. Kentsel dönüşüm yapılmadığı takdirde evler oturulmayacak hale geldiği için yıkılır. Özellikle sağlam bir evde güvenli bir yaşam sürülmek isteniyorsa kentsel dönüşüm yapılmalıdır.
Kentsel dönüşüm esnasında devlet tarafından kredi veya kira gibi yardımlar gelir. Bu yardımlar ile birlikte süreci daha kolay bir şekilde atlatmak mümkündür. Bu yardımlardan en çok merak edileni ise kredidir. Krediler kentsel dönüşüm kredisi olarak geçmekle birlikte faizleri normal kredilere oranla daha düşüktür. Üstelik geri ödeme süresi altmış ay kadar bir süreyi kapsar.


Kentsel Dönüşümün Avantajları Nelerdir?


Kentsel dönüşümün ilk avantajı kişilere sağlam bir ev sunmasıdır. Kentsel dönüşüm ile birlikte herhangi bir zarar meydana gelmeden yani can ve mal kaybı olmadan güvenli bir eve geçiş yapılır. Aynı bölge içerisinde daha sağlam bir evde oturma imkânınız oluşur. Evlerin yıkılma gibi bir durumu ortadan kalkar.
Deprem gibi doğa olaylarına karşı güvenli bir ortam sağlanmış olur. Evleriniz eskiye oranla daha iyi bir proje ile yapılacağı için daha sağlam olmakla birlikte daha güzel ve modern evlere sahip olursunuz.
Hangi Evlere Kentsel Dönüşüm Yapılabilir?
Kentsel dönüşüm işlemi risk altında bulunan her eve uygulanabilir. Bir evin risk altında olup olmadığı uzman kişiler tarafından yapılan testler ile anlaşılır.
Kentsel dönüşümün uygulandığı evler genel olarak eski binalar ve deprem gibi doğa olaylarından olumsuz etkilenen evlerdir. Bu evlere kentsel dönüşüm uygulaması yapılarak insanların daha güvenli bir ortamda oturması sağlanır. Kentsel dönüşüm işlemi yapılmadan riskler hasarlara bağlı olarak da belirlenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir