Esenyurt Kentsel Dönüşüm 

Kentsel dönüşüm insanların akıllarında bir yıkım olarak kalmıştır. Yanlış bir bilgidir. Kentsel dönüşüm bir yenileme işlemidir. Yıkım oldukça kötü bir çağrışım yaptırır. Kentsel dönüşüm köy veya şehir içi alanlarda yapılabilir. Yapılan işlem eskimiş ve yıkılma tehlikesi olan evlerin geri sağlam bir şekilde kazandırılmasıdır. Bu işlem ile birlikte yapılan evler daha sağlam ve oturulabilir halde olur. Kentsel dönüşüm işlemi yıkım tehlikesi olan evlere yapılmadığında binalar herhangi bir durumda kendiliğinde yıkılır. Bu da özellikle insanların canlarına ve mallarına zarar verir. Bu gibi durumlarla karşılamamak adına risk altında bulunan evlerin mutlaka kentsel dönüşüme girmesi gerekir.

Kentsel Dönüşüm İşleminin Yapılması

Kentsel dönüşüm işlemi her eve yapılmaz. Bu işlem sadece risk altında olan evlere uygulanabilen bir işlemdir. Bir evin risk altında olup olmadığında alanında uzman kişiler karar verir. Bu aşamalar gerekli testler ile birlikte yapılır. Kişiler bölgeye gelerek kontrollerini sağlarlar. Kontrol sonucunda az hasarlı kurtarılabilir olan evlere kentsel dönüşüm uygulanmaz. Fakat evler ağır hasarlı ise yani yıkılma tehlikesi bulunuyor ise evlere kentsel dönüşüm uygulaması yapılır. Bu aşamada kişilerin istekleri oldukça önemlidir.

Kentsel dönüşüm çıktığında ve kişiler istemediğinde devlete itirazda bulunabilirler. Sonuca göre işlem gerçekleşir. Herhangi bir şekilde sorun meydana gelmezse kentsel dönüşüm işlemi başlatılır. İşlem sırasında ilk olarak bina yıkılır ve yenisi dikilmeye başlanır. Bu süreç içerisinde kişilerin kendilerine kalacak bir yer bulması da gereklidir. Bu işlem için devlet tarafından kişilere yardımlar gerçekleşir.

Kentsel Dönüşüm İşlemi Neden Önemlidir?

Kentsel dönüşüm işlemi bir kişi değil, her birey için önemlidir. Bunun sebebi ise bir yıkım meydana geldiğinde kişiler ve çevre etkilenir. Fazla sayıda ölü ile karşılaşılabilen bu yıkımların önüne geçmek kişilerin elindedir. Eğer bir bina kötü durumdaysa ve kentsel dönüşüm yapılırsa yıkım meydana gelmez, kişiler ve çevre zarar görmez. Aynı zamanda bina içinde bulunan bireyler de daha sağlam bir eve kavuşmuş olur. Fakat kentsel dönüşüm işlemi yapılmayan evlerde herhangi bir durumda yıkılma meydana gelebilir. Bu yıkılma direkt olarak kişileri öldürebilir veya eşyalarına zarar verebilir. Bu gibi durumlarına önüne geçmek için kentsel dönüşüm uygulanır.

Özellikle eski binalara uygulanması gereken bu işlem, kişilerin zararına değil yararına olan bir işlemdir. Kişiler, kentsel dönüşüm sonucunda hem daha güvenli hem de daha sağlıklı yani sağlam olan evlere kavuşur. Bu sayede de bir deprem anında korkmalarına gerek kalmaz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir