İstanbul Kentsel Dönüşüm
Kentsel dönüşüm işlemi ülkenin her alanında uygulanan bir işlemdir. Ülkemiz özellikle deprem gibi doğa olaylarını çok fazla sayıda yaşadığı için kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir hal alır. Eskimiş ve yıkılma tehlikesi olan binalara mutlaka kentsel dönüşüm uygulaması yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde binalar zaten tehlikeli olduğu için kendiliğinden yıkılarak insanların tehlikeye atar. Bu yüzden de kentsel dönüşüm işlemi sadece bina içerisinde kalan kişilerin değil çevresinde oturan kişilerin de hayati tehlikesi olduğunu belirtir. Kentsel dönüşüm işlemi, direkt gerçekleşen bir işlem değildir.
Kentsel Dönüşümün Yapılması
Kentsel dönüşüm işlemi için gerekli olan test ve işlemlerin yapılması gerekir. İşlemlerin sonucuna göre yani yetkililerin gelip binaları denetleme işleminden sonra binanın riskli olup olmadığına karar verir. Ardından da riskli olan binalar kentsel dönüşüme girer. İşlem oldukça uzun bir zaman alır. Bunun sebebi evlerin yıkılarak yeni evler dikilmesinden kaynaklanır.
Kişiler bu süreç içerisinde devlet imkânlarından yararlanarak yaşamlarını kolaylaştırabilirler. Tabi ki kentsel dönüşüm çıktı, diye yapılmak zorunda değildir. İlk olarak on beş gün içerisinde kişilerin istemediklerine dair itiraz dilekçesi vermeleri gerekir. Ardından tekrar bir kontrol ile yetkililerin karar verme aşamasından sonra işlem gerçekleşir.
Kentsel Dönüşüm İşlemi Hakkında Bilinmesi Gereken Unsurlar
Kentsel dönüşüm uzun bir süreç olduğu için devletten destek alınabilir. Devlet destekleri kira ve kredilerden oluşur. Bu işlemler geri ödemelidir. Fakat kişilerin o süreci daha rahat geçirebilmesi için belirli taksitlere bölünür. Kentsel dönüşüm işlemi bir yenileme işlemidir. Binalar yıkılarak yerine yenileri gelir. Her zaman için eskisinden daha sağlam, yıkılma tehlikesi bulunmayan evler inşa edilir.
Kentsel Dönüşüm İşlemi Neden Uygulanır?
Kentsel dönüşüm işlemi binaların yıkılma tehlikesinden kaynaklı olarak uygulanır. Yıkılma tehlikesi birçok sebepten meydana gelebilir. Bu sebeplerin ilki, inşaatları yapan kişilerdir. İnşaat içinde kullanılan malzemeler kötü ve kalitesiz olduğunda zaman içerisinde çürümeler meydana gelir. Bu da binaların kolay bir şekilde sallanmasına ve yıkılmasına yol açar.
Diğer bir sebep ise binaların çok eski olmasıdır. Gün geçtikçe evler artar ve eski evler kötüleşmeye başladığı için insanları taşıyamayacak hale gelir. Bir diğer etken ise doğal afetlerdir. Doğal afetlerde özellikle depremlerde binalar sallanır. Binalar sallandıkça altta bulunan yük taşıyan yerler zarar görmeye başlar. Her deprem olduğunda durum daha kötü bir hal aldığı için de binalar yıkılır. Bu yıkımların kendi halinden olup insanların mallarına ve canlarına zarar vermemesi için de kentsel dönüşüm uygulanır.