Avcılar Kentsel Dönüşüm

Eski evlerin, kötü durumda olan evlerin ve yıkılma tehlikesi olan evlerin yenilenme işlemine kentsel dönüşüm adı verilir. Kentsel dönüşüm ile birlikte insanların hayatı tehlikelerine bir son verilir. Binalar kötü yapıldıklarından, eskimiş olduklarından veya doğa olaylarından kaynaklı olarak kötü duruma gelebilirler. Müdahale edilmediği takdirde kendiliğinden yıkılarak insanların kendilerine ve mallarına zarar verirler. Bunun önüne geçmek adı altında binaların gereken kontrolleri sağlanarak uymayan binalara yenileme işlemi yani kentsel dönüşüm uygulaması yapılır.

Kentsel dönüşüm işlemi insanların yeni ve sağlam bir eve kavuşmasını sağlar. Bir bölgede veya alanda meydana gelebilir. Kentsel dönüşüm eski evlerin sağlam bir şekilde yapılandırılması demek olduğu için genel olarak köy, kasaba gibi alanlarda yapılır. Buna rağmen şehir içinde de kentsel dönüme ihtiyaç duyulursa uygulanır. Bu işleme karar vermek oldukça zorludur. Her isteyen kentsel dönüşüm işleminden yararlanamaz. Belirli kurallara evler uyuyorsa ona göre kentsel dönüşüm işlemi yapılabilir.

Kentsel Dönüşüm İçin Ne Gereklidir?

Kentsel dönüşüm yaptırmak isteyen vatandaşlar, kendileri isteyerek başvuru yapabilirler. Kendileri istemez fakat mahalle gibi alanda durum kötüyse devlet tarafından bu işleme başvurulur. Başvuru ardından işinde yani alanında uzman kişiler alana gelerek genel bir inceleme yaparlar. İnceleme içerisinde binanın ne kadar yıllık olduğu, bina yapımında kullanılan malzemeler gibi alanlar vardır. Bütün incelemeler sonuçlandırıldığında evin yani yapının kentsel dönüşüme uygun olup olmadığı belirlenir. Eğer uyuyorsa kişiler istemezse on beş gün gibi bir süre içinde itirazda bulunabilir. Sonuçlar içerisinde yıkım ve yenileme işlemi başlar.

Kentsel dönüşüm meydana geldiğinde aynı alan içerisinde daha sağlam ve güzel görünüme sahip evler oluşur. Kişiler bu süreç içerisinde zor durumda kalacaklarından evler olasıya kadar devlet tarafından destekten yararlanabilirler. Devlet, kentsel dönüşüm yaptıran kişilere kira desteği, yardımlar ve kredi olanağı sunar. Bu işlemlerin hepsi geri ödemeli işlemlerdir. Fakat örnekle kredi almak istediğiniz faiz oranları bir banka kredisine nazaran daha düşük miktarda olur.

Kentsel Dönüşüm Ve Doğa Olayları

Evler yani binalar özellikle doğa olaylarından kaynaklı olarak yıpranırlar. Örneğin; deprem meydana geldiğinde evin yapısına zarar verir. Evlerde bu hasarlar birikerek bir sonraki doğa olayını kaldıramayacak hale gelir.

Bu durumda kentsel dönüşüm işlemi yapılarak evlerin daha dayanıklı olması sağlanır. Bu sayede de ileriki zamanlarda bir doğal afet meydana geldiğinde evler yıkılmayacak can kaybı olmayacak şekle gelir. Bu işlem bütün insanların hayatlarını kurtaran bir işlemdir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir