Yapı Güçlendirme Nedir? 

Yapı güçlendirme işlemi hasar durumlarına göre yapılan bir işlemdir. Eğer binalarda az veya orta miktarda hasar bulunuyorsa bina kurtarılabilir durumdayken güçlendirme işlemi yapılır. Hasar durumlarının ortaya çıkması evlerin yapılısına ve doğal afetlere bağlıdır. Hasar durumları ölçme işlemi işi bilen bir uzman tarafından gerçekleştirilir. Buna göre de işlemler uygulanır.

Her binaya uygulanacak olan yapı güçlendirme işlemi farklıdır. Bunun sebebi ise her binanın farklı güçlendirme işlemine ihtiyaç duymasıdır. Yapı güçlendirme çeşitleri vardır. Bu çeşitler arasından uygulanacak olan yöntemler belirlenir. Çeşitler kanat ekleme, yeni veya eskimiş olan betonları kaynaştırma işlemi, kolon güçlendirme, beton güçlendirme, çelik mantolama işlemi, betonarme mantolama işlemi, epoksi enjeksiyonu ile güçlendirme ve son olarak karbon lifli K-kompozitler yani Fiberbond işlemleridir.

Hangi Durumlarda Yapı Güçlendirme İşlemi Uygulanır?

Yapı güçlendirme işlemi ilk olarak hasar meydana gelmiş olan binalara uygulanır. Ardından binaların farklı bir amaç için kullanılması durumunda sağlamlaştırmak amacıyla kullanılır. Eğer binaya ek bir kat çıkılacaksa taşıması acısından yapı güçlendirilir. 

Bir diğer yapı güçlendirme işlemi ise duvar örmeleri için uygulanır. Duvar örme işlemlerinde yapılara ağırlık meydana geleceğinden güçlendirilmeleri gerekir. Yapı güçlendirme işleminin bu kadar alanda kullanılması ve tercih edilmesinin sebebi maliyetidir. Bir ev güçlendirilmediği takdirde yıkılmalar meydana gelir. Yıkılma durumlarında bir evi inşa etmek oldukça pahalı bir işlem olduğu için de yıkılmaların önüne geçmek amacı ile birlikte yapı güçlendirme işlemi uygulanır.

Yapı Güçlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yapı güçlendirme işlemi oldukça detaylı bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir. İlk olarak güçlendirme işlemi olacak binaya gereken yetkililer gelerek hasar tespit yaparlar. Hasarların meydana geldiği yerler ve oranları belirlenerek güçlendirme için uygun olup olmadığı belirlenir. Ardından inşaat alanında ev yapılırken kullanılan malzemeler incelenerek belirli bir proje başlatılır. İşleme geçilmeden önce kir veya pas gibi alanda unsurlar bulunuyorsa temizlenir.

Bina tamamen güçlü bir şekilde kalması ve sağlamlaştırılması açısından yapı güçlendirme uygulanır. Uygulama sırasında tamamen kaliteli ve sağlam ürünler kullanılır. Bu sayede herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde veya binaya ek bir kat çıkıldığında bir sıkıntı meydana gelmez. Aynı zamanda yapı güçlendirme işlemi depremlerde de oldukça iyi bir etkendir. Bina güçlendirme işleminden önce depremlerden zarar görüp sallanıyorsa güçlendirme işleminden sonra zarar meydana gelmez ve bina sallanmaz. Güçlendirme işlemi özellikle de sağlamlık açısından oldukça önemlidir.