Kentsel Dönüşüm

İnsanların canlarını tehlikeye atan ve dayanıksız olan evlerin yenilenme işlemine kentsel dönüşüm denir. Doğal afetlerden kaynaklı olarak zarar görmüş ve bir daha bir doğal afeti kaldıramayacak olan evlere uygulanır. Kentsel dönüşüm insanların daha iyi bir yaşam alanına kavuşmasını sağlar.

Ülkemizde deprem gibi doğal afetler fazla sayıda meydana gelmektedir. Bu doğa olaylarına dayanamayacak evler vardır. Dayanama sebebi ise ya binaların yapılarında olan hatalardır ya da binanın çok eski olmasıdır. Kötü malzemeler ile yapılmış evlerin yıkılma ihtimalleri çok yüksektir. Kendiliğinden yıkıldığı takdirde insanların canları tehlikeye girer. Bir binanın yıkımı demek, insanların mal ve can kaybına yol açar. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak içim kentsel dönüşüm uygulamasından yararlanılır. Kentsel dönüşüm eski ve yıpranmış olan bu evlerin yıkılarak yerine sağlam bir proje ile yapılan evlerin gelmesidir.

Kentsel Dönüşüm Hangi Evlere Uygulanabilir?

Kentsel dönüşüm özellikle köy veya kentlere uygulanır. Kentsel dönüşüm işleminde en önemli etmen evin durumudur. Özellikle gecekondu evlerine kentsel dönüşüm uygulanabilir. Kişiler kendilerini rahatsız ve güvende hissetmediklerinde kentsel dönüşüme başvururlar.

Fakat kentsel dönüşümün de yapılabilmesi için gerekli şartlar vardır. Bu şartlar evlerin risk altında bulunması, evlerin kötü bir durumda olması gibi şartlardır. Risk altında olması için gereken bazı testler vardır. Bu testler yaptırılarak sonuç belirlenir.

Evin Risk Altında Olup Olmadığı Nasıl Belli Olur?

Bir apartmanın ya da bir yapının risk altında olup olmadığı işin ehli insanların yaptığı testler ile anlaşılır. Bu testler için mal sahipleri başvuru yaparlar. Eğer mal sahipleri başvuru yapmazsa çevrede bir kentsel dönüşüm meydana gelirse devlet tarafından bu test uygulanır.

Testler binanın yapısına içeriğine ve yapılışına bakılarak yapılır. Bina içerisinde bulunan kolon ve betonların da bu durumda önemi çok yüksektir. Testler sonucunda herhangi bir şekilde hasar tespit edilmişse yani ev yıkılmaya meyilli ise kentsel dönüşüm uygulaması yapılabilir.

Kentsel Dönüşüm Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kentsel dönüşüm insanlar tarafından kötü bir girişim olarak bilinir. Bu oldukça yanlış bir düşüncedir. Kentsel dönüşüm ile birlikte insanlar daha sağlam evlere kavuşur. Bu nasıl kötü bir işlem olabilir ki?

İnsanlara kentsel dönüşüm sırasında mağdur olmaması açısından devlet tarafından gerekli destekler sağlanır. Bu destekler kira desteği, krediler ve gerekli bazı yardımlardan oluşur. Kredi gibi işlemler geri ödemeli bir şekilde gerçekleşir. Ama kentsel dönüşüm kredisi adı altında olduğu için faiz oranı oldukça düşük ödeme ayları oldukça fazladır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir