Yapı Güçlendirme

 

Yapı güçlendirme işlemi binaların hasarlarını düzeltmek amacı ile uygulanır. Güçlendirme denilen kavram zayıf bir durumun ortadan kaldırılarak sağlamlaştırılması işlemidir. Yapıların zamanla eskimesinden kaynaklı olarak, yapımından kaynaklı olarak veya herhangi bir şekilde doğal afetten kaynaklı olarak hasar görebilir.

 

Hasar kavramı kendi arasında ayrılır. Az ve hafif olan hasarlar binaya yüzdelik dilimde on on beş oranında hasar verir. Bu hasar güçlendirme ile kurtarılabilir. Orta miktarda olan hasarlar binanın yarısında yani yüzde elli oranında bir hasar verir ve gene kurtarılabilir. Fakat ağır olan hasarlar binanın tamamına hasar verdiği için kurtarılmaz durumdadır. Ağır hasarlı olan binalara kentsel dönüşüm uygulaması yapılması gerekir.

 

Yapı Güçlendirme Nasıl Yapılır?

 

Yapı güçlendirme işleminin kişiler tarafından tercih edilmesinin en büyük sebebi fiyatlandırılmasıdır. Fiyatlar kentsel dönüşüm fiyatlarına göre oldukça uygundur. Ucuz bir şekilde sağlam eve kavuşulmak isteniyorsa mutlaka yapı güçlendirme işlemi uygulanmalıdır. Yapı güçlendirme işlemi birçok çeşit ile insanların karşısına çıkar. Bu çeşitler tamamen beton güçlendirme çelik güçlendirme gibi işlemlerdir.

 

Yapı güçlendirme işlemi yapılmadan işi bilen ve alanına uzman kişiler alana gelir. Alan içerisinde gerekli testler yapıldıktan sonra hasar ortaya çıkartılır. Hasara göre de yapı güçlendirme aşamasına geçilir. Bu aşamaların her birinde betonlardan bile örnekler alınarak test edilir. Oldukça detaylı olan bir işlemdir. Test sonucunda binanın durumuna ve hasarlara göre nerelere güçlendirme yapılacağına karar verilir. Güçlendirme işlemine geçilmeden önce bir de yapılması gereken işlem pas temizliğidir. Kolon gibi alanlarda bulunan paslar temizlenmediği takdirde yeniden bir paslanma olma durumu vardır.

 

Yapı Güçlendirme İşlemi Neden Yapılır?

 

Yapı güçlendirme işlemi işlev olan bir binanın farklı bir alanda kullanılmak istendiğinde yapılabilir. Binalara ek kat veya duvar örme gibi işlemler uygulanacaksa bina taşımayacağından gene yapı güçlendirme işlemi yapılır. Bina insanları taşıyamayacak durumdaysa afet veya herhangi bir sebepten hasarlı hale geldiyse yapı güçlendirme işlemi uygulanabilir. Bina yapılırken düzgün yapılmamışsa yani sağlam bir bina ortaya çıkmamışsa güçlendirme yapılır.

 

Bina işleminde kullanılan beton gibi malzemelerin kalitesi düşük veya binaya yetersiz geliyorsa güçlendirme işlemi yapılır. Yapı eğer çevreye ve gerekli olan kurallara uymuyorsa güçlendirme işlemi yapılır. Yani yapı güçlendirme işlemi ev veya binaların hasarlarının ortadan kalkması ve daha sağlam bir şekilde olması için uygulanan bir işlemdir. Her binanın hasarına ve durumuna göre binaya uygulanacak olan yapı güçlendirme değişiklik gösterir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir